Πέμπτη 22 Μαρτίου 2007

Κυριαζής Κ.

Το πρώτο βιβλίο του Κυριαζή που έπεσε στα χέρια μου ήταν το Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος πριν 6 χρόνια. Περιγράφει τη ζωή ενός σπουδαίου ιστορικού προσώπου μέσα απο τα μάτια ενός ανώνυμου στρατιώτη και μιας ερωτευμένης γυναίκας που έμεινε άγνωστη μέσα στην ιστορία καθώς δεν την παντρεύτηκε ποτέ.
Τα ιστορικά γεγονότα, οι μαρτυρίες και η μυθοπλασία δένονται τόσο έυστοχα που σε καθηλώνει.
Συνέχισα τις αναγνώσεις μου με τη Θεοφανώ (μητέρα του Βουλγαροκτόνου) και την τριλογία Αγνή η Φράγκα (Α), (Β), Δ΄ Σταυροφορία.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο απο αυτά τα βιβλία για να προτείνω για μένα είναι εξίσου σημαντικά όλα ίσως γιατι αναφέρονται σε μια εποχή που ιστορικά λατρεύω.
 
H «Aγνή η Φράγκα» αγκαλιάζει μια εξαετία της πιο κρίσιμης εποχής της ιστορίας του Bυζαντίου, που κορυφώνεται με την Δ' Σταυροφορία. Tα πρόσωπα και οι χαρακτήρες του βιβλίου αναδύονται ανάγλυφα από την ιστορία. Kαμιά τους πράξη ή ενέργεια, όσο υπερβολική, όσο απίστευτη κι αν φαίνεται, δεν είναι γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα, αλλά πιστή εικόνα από την ίδια τη ζωή τους.
 
«Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από την Δ' Σταυροφορία». M' αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο μεγάλος βυζαντινολόγος σερ Στήβεν Pάνσιμαν τη Σταυροφορία που, αντί να πάει στους Aγίους Tόπους, ξεστράτισε θελημένα και κατέκτησε την Kωνσταντίνου Πόλη. Για τη Δ' Σταυροφορία έγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. Δικοί μας και ξένοι. Στις σελίδες του βιβλίου θα τους βρει ζωντανούς ο αναγνώστης. H αυτοκρατόρισσα Άννα, ο Bρανάς, ο Mακροδούκας, ο Kοντοστέφανος, ο Iσαάκιος, μπαίνουν στην αφήγηση μαζί με πολλούς άλλους δικούς μας και ξένους, ανίκανους και ικανούς, ήρωες και προδότες, άρπαγες και ληστές και αυτοκράτορες που άλλαζαν πριν κλείσουν χρόνο ή μήνες ή και μέρες ακόμη στο θρόνο του κράτους.

H «Θεοφανώ» δεν είναι μόνον ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα από τη γραφίδα του αριστοτέχνη K. Δ. Kυριαζή, αλλά και μια ιστορικά τεκμηριωμένη βιογραφία, μια καταβύθιση στα άδυτα του Iερού Παλατίου, στη δόξα και στους εξευτελισμούς των βυζαντινών χρόνων.

 

Τα στοιχεία για τα βιβλία είναι απο το site του βιβλιοπωλείου Εστία.

 

3 σχόλια:

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Έχω μόνο τον Βασίλειο το Βουλγαροκτόνο!
Θα τα διαβάσω και τα άλλα!
Μαράκι, χτύπησες φλέβα χρυσού. Θα κάνουμε πολλές αναλύσεις για τις κρίσιμες αυτές ιστορικές περιόδους...
Αλλά εμένα πρέπει να με περιμένετε λίγο... Μετά τον "Όφι" θα ασχοληθώ με τους ... κλέφτες της ομορφιάς!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Μαράκι, μόλις είδα τη δουλειά που έκανες!
Μπράβο, είστε καταπληκτικοί!
Γιατί δεν μπήκε αριστερά και ο "Κυριαζής";

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Παιδιά, να λέει και ο καθένας ποια βιβλία προτείνει... έτσι, για την ιστορία...